Ik kwam het inzicht van anders kijken een aantal jaren geleden tegen en ineens viel er van alles op zijn plek. Dat moment was voor mij een gamechanger voor mijn blik op de wereld. Het besef is even simpel als diepgaand: alles is verzonnen. Laat het even indalen, sta er even bij stil. Dit gaat over de fysieke wereld, alle objecten die we gebruiken zijn ooit bedacht. Maar zeker ook over de niet-fysieke of niet-tastbare zaken, namelijk ideeën, gedachten, theorieën, methoden en concepten.
Deze blik op de wereld geeft heel veel ruimte. Ruimte om anders naar dingen te kijken en het ook anders te doen. Op allerlei vlakken in je leven. Of het nu gaat om zelfkennis, relaties, ouderschap, werk, aandacht, gezondheid of het leven als geheel. We kunnen altijd anders naar dingen kijken en het daardoor anders doen.
Oproep tot meer nuance door anders kijken
We leven in een wereld die wordt gekenmerkt door technologie en die ons verbindt en tegelijkertijd polariseert. We worden overspoeld met harde meningen en oordelen, haat en nijd en andere vormen van negatieve energie. De vader van mijn vriendin wenste daarom met de kerst het volgende voor 2022: “Iedereen die iets negatiefs, beledigend of anderszins ondermijnend wil posten op sociale media, krijgt een schok.” Misschien wat rigoureus, maar het idee is duidelijk.
Ik ga me niet wagen aan grote maatschappelijke onderwerpen. Daar ligt mijn ambitie niet. Wat ik wel wil doen, is een oproep. Een oproep tot meer nuance, meer respect voor elkaar en vooral handelen vanuit liefde. Anders kijken is een kunst die daarbij heel waardevol is. Want anders kijken kan ons helpen om recht te doen aan verschillende zienswijzen en belangen. En om open te staan voor afwijkende ideeën.
Als we dat doen, komen we tot inzichten. Vervolgens kunnen we die inzichten gebruiken voor een betere wereld. Met elkaar in plaats van tegen elkaar. En dat is nu meer dan ooit nodig. Dat heeft vooral te maken met een aantal grote veranderingen in onze maatschappij. Ik bundel die veranderingen onder de noemer ‘onzekerheid en complexiteit’.