De Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) is het startpunt van een veilige werkomgeving. Wanneer meer werkgevers de RI&E beter gaan gebruiken, kan dit zorgen voor minder ongevallen, incidenten, beroepsziekten en overlijdens.
Meerjarenprogramma RI&E
Al in januari 2020 stuurde het ministerie van SZW het Meerjarenplan RI&E (2020-2023) naar de Tweede Kamer. Dit plan moet de naleving van de RI&E-plicht vergroten. De naleving moet op twee vlakken verbeterd worden: het aantal werkgevers dat een RI&E heeft moet omhoog en: de kwaliteit van de RI&E’s moet beter.
Onlangs kwam het ministerie van SZW met een brief over de voortgang van dit meerjarenprogramma RI&E. Onderdeel daarvan is het onderzoek ‘Een stevig fundament’ van Onderzoeksbureau AEF. Wat zijn daarvan de conclusies?
Positieve en negatieve punten
Om de naleving te bewerkstelligen, zijn er drie programmalijnen. Allereerst is er de lijn van de communicatie, gericht op het informeren van werkgevers. De tweede lijn is die van de toepassing, gericht op het ondersteunen van werkgevers bij het opstellen van een goede RI&E. Deze lijn bestaat uit drie sporen: informatievoorziening, instrumenten en advisering & toetsing. De derde lijn is die van toezicht en naleving, gericht op het controleren van de naleving. De hoofdconclusie is dat dit programma een stevig fundament is om de naleving van de RI&E te vergroten. Maar er zijn ook minpuntjes.
Ondanks meerdere pogingen in het verleden om de RI&E-naleving te verhogen heeft ongeveer de helft van alle bedrijven in Nederland geen RI&E. Dit geldt vooral voor kleine bedrijven. Overigens blijkt ook voor andere landen die onder de Europese kaderwet vallen het vergroten van de naleving van soortgelijke instrumenten lastig. Hoe komt dat?
Waarom hebben veel bedrijven geen RI&E?
Een groot deel van de werkgevers is zich niet bewust van de verplichting van een RI&E voor bedrijven. Er is een groep die wel een RI&E wil opstellen, maar niet weet hoe dat gedaan moet worden. Ruim een kwart gaf aan niet een RI&E te willen opstellen. Die bedrijven vinden het risico te klein ten opzichte van de moeite die er tegenover staat. Werkgevers vinden dat iedereen binnen het bedrijf de risico’s kent.