Iedere werkgever weet het: bevlogen medewerkers zijn productiever. Maar bevlogenheid … hoe breng je die tot stand? Recent onderzoek wijst in een nieuwe richting: playful work design. Dat is gebaseerd op een proactieve houding waarmee medewerkers zichzelf happy houden in hun werk. En dat werpt zijn vruchten af voor de hele organisatie.
Natuurlijk, hoogleraar is bepaald geen vervelend beroep. Toch heeft Arnold Bakker een manier gevonden om zijn werk zelf leuker te maken. Met een een speelse werkvorm die playful work design heet. “’s Ochtends houd ik vaak een wedstrijdje met mezelf. Ik probeer dan 50 e-mails weg te werken in een zo kort mogelijke tijd. En als ik slides maak voor een presentatie, laat ik die opvallen. Geen saaie PowerPoint met bullets, maar mijn eigen design, gemaakt met speciale software. Ja, ik streef naar een kunstwerk.”
Speelse werkvorm wint aan belang tijdens coronacrisis
Practice what you preach, zou je kunnen zeggen. Want Bakker is hoogleraar arbeids- en organisatiepsychologie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Hij voerde onderzoek uit naar een nieuwe manier waarop medewerkers hun bevlogenheid kunnen opvoeren. Het is een speelse werkvorm die vooral aan belang wint nu we meer thuiswerken en er vaker alleen voor staan: playful work design. Die is gebaseerd op twee elementen die we hierboven ook zagen: competitie en creativiteit.
Playful work design is gebaseerd op twee elementen
1. Competitie
Wat die competitie betreft: het gaat volgens Bakker niet om een wedstrijdje met anderen. “Zo’n wedstrijd werkt vaak stressverhogend, en niet al te bemoedigend. Stel, jij bent trots op de snelheid waarmee je e-mails kunt wegwerken, maar dan blijkt vervolgens dat anderen dat veel sneller kunnen. Dat zou jouw bevlogenheid niet stimuleren. Veel beter is het om je alleen te richten op jezelf. Jij wilt het aantal e-mails dat je beantwoordt, iedere dag verhogen. Dat maakt het ook spannender, en je vermijdt de stress.”
2. Creativiteit
Het tweede element, de creativiteit, is afhankelijk van je persoonlijkheid. “Onder de deelnemers aan ons onderzoek bevond zich een callcentermedewerker”, zegt Bakker. “Toen die hoorde over playful work design besloot ze om voortaan ieder klantgesprek af te sluiten met humor. Een mooi plan natuurlijk, maar wel redelijk ambitieus. Als je niet zoveel humor hebt, kun je je beter richten op andere vormen van creativiteit. In diezelfde groep zat een piloot. Die probeert voortaan meer te vliegen op bepaalde luchtstromen, zodat hij kerosine bespaart.”